Diego Buik - the most expensive burger on the world for 2000 euros.
Diego Buik to pochodzący z Holandii szef kuchni, który stworzył dla fanów luksusu, najdroższego hamburgera na świecie. Cena tej przyjemności to skromne 2000
euro. Hamburger dostał się do Księgi Rekordów Guinnessa.
Burger zawiera tylko
najbardziej wyrafinowane składniki, w
tym: homara, kawior, foie gras, trufle, ser Remeker, japońskie pomidory i iberyjską szynkę. Wołowina w najdroższym burgerze świata to mieszanka japońskiego Wagyu oraz stek z wołowiny Black Angus.
Sos do burgera jest zrobiony z homara z dodatkiem jamajskiej kawy, madagaskarskiej wanilii, szafranu i japońskiej soi.
Za dodatkową opłatą 120 euro, szef kuchni może pokryć wierzch bułki 24-karatowym, jadalnym złotem.
Diego Buik już wcześniej przyrządzał limitowane edycje burgerów, ale tym razem chciał w specjalny sposób uczcić Międzynarodowy Dzień Hamburgera, który przypada 28 maja.
Dutch chef Diego Buik's burger is world's priciest. You can buy this burger for 2000 euros. Now the most expensive burger is in the Guinness Book of World Records.
The burger contains some of the most lavish ingredients you can buy, including: lobster, caviar, foie gras, truffle, Remeker cheese, Japanese tomatoes and Iberian ham. The beef patty is a blend containing the most expensive steak in the world - a Japanese dry-aged Wagyu, while the other is a luxurious Black Angus beef steak.
The burger sauce is made using lobster and Jamaican Blue Mountain Coffee, Madagascan vanilla, saffron, and Japanese soy.
And to top it all off, the brioche burger bun (worth €120 on its own) is covered in 24 karat gold leaf.
Diego Buik had already made and sold different types of limited edition burgers, but this time, he wanted to try something truly headline-grabbing to celebrate International Hamburger Day on May 28.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz