The Carrot.
Marchew to jedno z najtańszych warzyw, dostępna w sprzedaży cały rok. Surowa, gotowana, smażona, duszona czy w postaci soku, przecieru lub przetworu, jest źródłem wielu witamin (witaminy z grupy B, A, K, H, E, PP, K, ma w swoim składzie również żelazo, wapń, cynk, potas, miedź, fosfor, jod, magnez, kobalt oraz krzem). Jednym słowem - bomba witaminowa.
Marchew pochodzi od rodziny selerowatych. W jej 100 gramach znajduje się 33 kcal, czyli jak na warzywo przystało - niewiele.
Marchewka znana już była w starożytności, jednak wtedy miała barwę białą. W XVII wieku w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, która po dzień dzisiejszy cieszy się popularnością. Dostępne są także inne rodzaje: żółte, czerwone, ciemnofioletowe i czarne.
- wpływa korzystnie na nasz wzrok,
- obniża poziom cholesterolu,
- zapobiega chorobom serca,
- poprawia naszą odporność,
- wspomaga odchudzanie,
- leczy objawy trądziku i nadaje naszej cerze ładną barwę,
- wspomaga walkę z anemią,
- pomaga w leczeniu schorzeń żołądka i jelit,
- spowalnia proces starzenia,
- wzmacnia zęby, włosy i paznokcie,
- wspomaga walkę z nowotworami.
Ciekawostki:
- Króliki i zające żyjące na wolności nie jedzą marchewki,
- W czasie II wojny światowej Brytyjczycy opracowali bogate w karoten marchewki, które miały poprawiać zdolność widzenia u pilotów,
- Pierwszy tort marchewkowy powstał w 1960 roku, a jego autorką była Viola Schlicting,
- W Wielkiej Brytanii jednym z najczęściej kupowanych ciast jest ciasto marchewkowe,
- Nadmiar marchwi w diecie powoduje wystąpienie karotedermii. Przypadłość ta charakteryzuje się pomarańczowym zabarwieniem skóry, zwłaszcza na dłoniach i podeszwach stóp. Stan ten jest odwracalny, pod warunkiem redukcji spożycia marchwi,
- Marchew składa się z wody w 90%,
- Jest symbolem płodności,
- Obecnie największym producentem marchwi na świecie są Chiny. W 2004 roku to właśnie z Chin pochodziło 35% światowej produkcji. Drugim i trzecim producentem marchwi są kolejno USA i Rosja. Polska w 2010 roku była na 10 miejscu,
- Grecy nazywali marchewki "philtron" co w wolnym tłumaczeniu oznacza „urok miłości”,
- W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew należy traktować jak owoc.
Źródła:
nutriporta.wordpress.com
wikipedia.pl
mojafirma.infor.pl
marionowen.files.wordpress.com
avsorganicfoods.com.au/carrots/
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz