Miód leśny znano już 13000 lat p.n.e.
W Nepalu, bardzo niebezpiecznym zajęciem, jest zbieranie miodu dzikich pszczół, a to ważna część lokalnej kultury (czasami jest to głównym
źródłem utrzymania).Nepal jest domem największej pszczoły miodnej - Apis laboriosa (znanej również jako Miodowa Pszczoła Himalajów), a tłumaczone z łaciny jako "pracowita pszczoła". Wielkością są dwa razy większe od europejskich. Te pszczoły znajdują się na wysokości 1200 - 4000 m n.p.m, w chińskiej prowincji Yunnan.
Łowcy miodu wykorzystują drabiny linowe i kosze. Najmniejsza pomyłka może kosztować ich życie. Miód jest zbierany dwa razy w roku. Łowcy zbierają się w grupy i wyruszają do Himalajów. Te wypady w góry są pełne bolesnych ukąszeń i urazów.
Dzikie pszczoły czasem zbierają nektar z trujących roślin i miód także może być trujący. Myśliwi testują go na dłoni - jeśli skóra zaczyna piec, oznacza to, że miód jest trujący. Doświadczeni myśliwi zawsze mają ze sobą antidotum.
Warto zobaczyć: Wymiana waluty w Afryce
Zdjęcia fishki.net
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz