Wiosna przyszła, robi się coraz cieplej i już niedługo
rozpoczniemy sezon na grillowanie (coraz więcej osób zaczęło używać zamiast słowa grill, bardziej amerykańskiego-barbecue). Co zrobić jak masz ochotę na szaszłyk z grilla, a nie masz grilla albo węgla? Istnieje pewna rosyjska oryginalna receptura na szaszłyk w słoiku. Potrzebujemy 3-litrowy słoik i marynowane mięso.
rozpoczniemy sezon na grillowanie (coraz więcej osób zaczęło używać zamiast słowa grill, bardziej amerykańskiego-barbecue). Co zrobić jak masz ochotę na szaszłyk z grilla, a nie masz grilla albo węgla? Istnieje pewna rosyjska oryginalna receptura na szaszłyk w słoiku. Potrzebujemy 3-litrowy słoik i marynowane mięso.
Składniki na grilla w słoiku:
Wieprzowina - 1 kg,
Boczek - 250 g,
Cebula - 2-3 szt.,
Sok z ½ cytryny,
Woda - 100 ml,
Sól,
Pieprz,
Kolendra,
Przyprawy do grilla,
Wieprzowina - 1 kg,
Boczek - 250 g,
Cebula - 2-3 szt.,
Sok z ½ cytryny,
Woda - 100 ml,
Sól,
Pieprz,
Kolendra,
Przyprawy do grilla,
Mięso wieprzowe opłukać i pokroić na małe kawałki.
Dodać sól, pieprz, przyprawy i sok z cytryny.
Cebule pokroić w pierścienie i obłożyć nimi mięso, dodać wody. Pozostawić w marynacie na 30 minut.
Boczek pokroić w cienkie paski.
Nawlec mięso wieprzowe na pałeczki do szaszłyków, na przemian z boczkiem i cebulą.
Na dole słoju umieścić pozostałe cebule, a w każdym słoju 4-5 szaszłyki. Zamknąć słój folią aluminiową.
Ważne! Słój musi być suchy na zewnątrz.
Włożyć do zimnego piekarnika i umieścić w 180-200 °C przez 60-80 minut.
Delikatnie (nie nagle) otworzyć piekarnik by różnica temperatur nie spowodowała pęknięcia słoika. Chwilkę odczekać.
Smacznego !!!
Zdjęcia fishki.net
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz