niedziela, 22 marca 2015

Szaszłyki po rosyjsku

Szaszłyki po rosyjsku

Wiosna przyszła, robi się coraz cieplej i już niedługo
rozpoczniemy sezon na grillowanie (coraz więcej osób zaczęło używać zamiast słowa grill, bardziej amerykańskiego-barbecue). Co zrobić jak masz ochotę na szaszłyk z grilla, a nie masz grilla albo węgla? Istnieje pewna rosyjska oryginalna receptura na szaszłyk w słoiku. Potrzebujemy 3-litrowy słoik i marynowane mięso.

 Składniki na grilla w słoiku:
Wieprzowina - 1 kg,

Boczek - 250 g,

Cebula - 2-3 szt.
,
Sok z ½ cytryny,

Woda - 100 ml,

Sól,

Pieprz,

Kolendra,

Przyprawy do grilla,

Mięso wieprzowe opłukać i pokroić na małe kawałki. 
Dodać sól, pieprz, przyprawy i sok z cytryny. 
Cebule pokroić w pierścienie i obłożyć nimi mięso, dodać wody. Pozostawić w marynacie na 30 minut. 
Boczek pokroić w cienkie paski. 
Nawlec mięso wieprzowe na pałeczki do szaszłyków, na przemian z boczkiem i cebulą. 
Na dole słoju umieścić pozostałe cebule, a w każdym słoju 4-5 szaszłyki. Zamknąć słój folią aluminiową. 
Ważne! Słój musi być suchy na zewnątrz. 
Włożyć do zimnego piekarnika i umieścić w 180-200 °C przez 60-80 minut.  
Delikatnie (nie nagle) otworzyć piekarnik by różnica temperatur nie spowodowała pęknięcia słoika. Chwilkę odczekać. 
Smacznego !!!

 Szaszłyki po rosyjsku 

Szaszłyki po rosyjsku



Zdjęcia fishki.net     


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz