środa, 29 czerwca 2016

Mięso z kangura.

Kangaroo meat.

http://golden-wires.blogspot.co.uk/

Mięso kangura, oczywiście najłatwiej kupić w Australii w supermarketach.

Jak wielką cieszy się popularnością? Statystycznie tylko 15% Australijczyków kupuje je co najmniej raz w roku. Większość kupuje je, jako pokarm dla psów. Największą popularnością mięso kangurze cieszy się wśród turystów, którzy chcą spróbować czegoś nowego. 
Koszt - około 25 $ za kilogram (około 100 złotych).

Mięso z kangura. Kangaroo meat.

Kangury od najdawniejszych czasów były uważane za źródło pokarmu aborygenów, ale dopuszczenie mięsa kangura do spożycia zostało zalegalizowane w Australii dopiero w 1980 roku, a w innych krajach jeszcze później, bo po 1993 r.  
Około 70% mięsa jest eksportowane za granicę, przeważnie na rynek europejski. Obecnie główni konsumenci to Niemcy i Francja oraz Anglia.

Mięso z kangura. Kangaroo meat.

Mięso kangura można nazwać doskonałym elementem diety. Zawiera dużo białka i małą ilość tłuszczu (około 2%). Posiada właściwości anty-rakotwórcze oraz antyoksydacyjne i pomaga w redukcji tkanki podskórnej.

Jaki ma smak mięso kangura? Jest bardzo delikatne, soczyste i lekko słodkawe. 

Kto z Was próbował?

Mięso z kangura. Kangaroo meat. 
Warto zobaczyć / See also: Sean Mulryan.

1 komentarz :

  1. na pewno spora dawka żelaza, ale gdyby miała okazję to nie wiem czy bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń