Kangaroo meat.
Mięso kangura, oczywiście najłatwiej kupić w Australii w supermarketach.
Jak wielką cieszy się popularnością? Statystycznie tylko 15% Australijczyków kupuje je co najmniej raz w roku. Większość kupuje je, jako pokarm dla psów. Największą popularnością mięso kangurze cieszy się wśród turystów, którzy chcą spróbować czegoś nowego.
Koszt - około 25 $ za kilogram (około 100 złotych).
Kangury od najdawniejszych czasów były uważane za źródło pokarmu aborygenów, ale dopuszczenie mięsa kangura do spożycia zostało zalegalizowane w Australii dopiero w 1980 roku, a w innych krajach jeszcze później, bo po 1993 r.
Około 70% mięsa jest eksportowane za granicę, przeważnie na rynek europejski. Obecnie główni konsumenci to Niemcy i Francja oraz Anglia.
Mięso kangura można nazwać doskonałym elementem diety. Zawiera dużo białka i małą ilość tłuszczu (około 2%). Posiada właściwości anty-rakotwórcze oraz antyoksydacyjne i pomaga w redukcji tkanki podskórnej.
Jaki ma smak mięso kangura? Jest bardzo delikatne, soczyste i lekko słodkawe.
Kto z Was próbował?
Warto zobaczyć / See also: Sean Mulryan.
na pewno spora dawka żelaza, ale gdyby miała okazję to nie wiem czy bym spróbowała
OdpowiedzUsuń