Bonsai (w języku japońskim oznacza karłowate drzewo w naczyniu, bon – płaska taca lub pojemnik, sai – roślina. W języku chińskim używa się określenia penjing) – to sztuka miniaturyzowania drzew lub krzewów uprawianych w odpowiednio dobranych, płaskich pojemnikach.
Efekt ten jest uzyskiwany poprzez specyficzne przycinanie oraz pielęgnację.
W potocznym znaczeniu – zminiaturyzowane rośliny o sztucznie wymuszonym, płytkim systemie korzeniowym umieszczone w płaskim naczyniu.
Sztuka uprawy bonsai pochodzi z Chin, mimo że jest kojarzona głównie z Japonią. Japończycy włączyli ją do swych tradycji w VIII wieku n.e. W przeszłości sztuką tą zajmowali się ludzie wysoko urodzeni – arystokraci, osoby duchowne, ale od XVII w. zajęli się nią zwykli ludzie.
Uzyskanie doskonałej formy bonsai to rezultat wieloletniej pielęgnacji, niekiedy kilku pokoleń ogrodników. Do uprawy wybiera się gatunki drzew i krzewów o zdrewniałych pędach. Najbardziej cenione są bonsai z drzew długowiecznych, jak dęby, sosny, cisy, świerki, jałowce. Najmniej natomiast ceni się krótko żyjące gatunki roślin, jak np. topola.
W sztuce bonsai wyróżnia się liczne style, według których kształtowane jest drzewko, różniące się głównie kształtem pnia i pochyleniem do doniczki.
Drzewko bonsai nigdy nie jest "skończone" – jest ono żywą rośliną, wymagającą stałej pielęgnacji, polegającej nie tylko na podlewaniu i nawożeniu, lecz również na dbaniu o skarłowaciały kształt rośliny poprzez używanie technik mechanicznych. Drzewko jest więc przycinane, pędy uszczykiwane, a gałęzie owijane drutem, aby zachowały nadany im kształt.
Bonsai is a Japanese art form using miniature trees grown in containers. The Japanese tradition dates back over a thousand years, and has its own aesthetics and terminology.
"Bonsai" is a Japanese pronunciation of the earlier Chinese term penzai. A "bon" is a tray-like pot typically used in bonsai culture. The word bonsai is often used in English as an umbrella term for all miniature trees in containers or pots.
A bonsai is created beginning with a specimen of source material. This may be a cutting, seedling, or small tree of a species suitable for bonsai development. Bonsai can be created from nearly any perennial woody-stemmed tree or shrub species that produces true branches and can be cultivated to remain small through pot confinement with crown and root pruning. Some species are popular as bonsai material because they have characteristics, such as small leaves or needles, that make them appropriate for the compact visual scope of bonsai.
The practice of bonsai is sometimes confused with dwarfing, but dwarfing generally refers to research, discovery, or creation of plant cultivars that are permanent, genetic miniatures of existing species. Bonsai does not require genetically dwarfed trees, but rather depends on growing small trees from regular stock and seeds. Bonsai uses cultivation techniques like pruning, root reduction, potting, defoliation, and grafting to produce small trees that mimic the shape and style of mature, full-size trees.
Warto zobaczyć/See also: Shaun Pulfrey i jego szczotka do włosów Tangle Teezer. Shaun Pulfrey and his Tangle Teezer hairbrush.
Wikipedia.pl
Fishki.net
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz